- Úvod
- Primitivo
Primitivo
Primitivo – víno dnešnej doby.
Už pred viac ako desiatimi rokmi som predpovedal, že sa Primitivo stane vyhľadávaným vínom aj na Slovensku. Samozrejme, že stále sú populárne aj novozélandské Sauvignony, nemecké Rieslingy a o Proseccu ani nehovoriac, ale to ako sa Primitivo presadzuje ukazuje, že Slovenky a Slováci preferujú mohutné vína s vysokým obsahom alkoholu a takým Primitivo ozaj je. Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené z Chorvátska. Keď sa v Kalifornii v roku 1967 potvrdilo, že Primitivo je geneticky totožné s odrodou Zinfandel aj tak ostal pôvod tejto odrody zahalený tajomstvom až výskum v roku 2001 odhalil genetický kód, ktorý napovedá že krajinou pôvodu je Chorvátsko z dôvodu genetickej totožnosti s odrodou Crljenak Kaštelanski táto odroda je tiež rodičom Plavac Mali, s ktorou zdieľa určité gény. Názov odrody Primitivo je odvodený od latinského "primativus" alebo talianskeho "primaticcio", v oboch prípadoch znamenajúce "skoro dozrievajúce". Prvé dozrieva Primitivo, kvitne, zafarbuje hrozno aj dozrieva veľmi skoro. Zber primitíva prebieha od polovice augusta najneskôr do polovice septembra. Odroda Primitivo získava vďaka teplej klíme v oblasti Apúlia vyššiu koncentráciu cukru a alkoholu, má tmavú šupku i dužinu, preto vína najmä z oblasti Manduria majú až nepriehľadnú atramentovú farbu. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa.
Historickým strediskom odrody Primitivo je v Apúlii mestečko Gioia del Colle. Práve tu na konci 18. storočia bola vysadená prvá vinica iba odrodou Primitívo a odtiaľto sa následne začala odroda šíriť. Apúlia je najvýchodnejším a najteplejším vinohradníckym regiónom Talianska. Pýši sa najdlhším Iónskym a Jadranským pobrežím v dľžke 800km, na severe susedí s regiónom Molise, západnú hranicu tvorí s Basilicata a Kampániou. Je tu pestré zastúpenie pôdnych druhov (vulkanické, vápenaté, červené, čierne), ktoré dodávajú tejto odrode odlišný charakter.
Primitivo di Manduria DOC – je najznámejšou oblasťou pre Primitivo s pôdou bohatou na železo. Vína sú bohaté, ovocné a koncentrované.
Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG ide o klasifikáciu prírodne sladkých vín vyrobených z Primitiva v oblasti Manduria. Hrozno Primitiva sa pozberá neskôr a nechá sa sušiť na slnku. Výroba je podobná ako appassimento, v hrozne sa koncentrujú cukry.
Gioia del Colle Primitivo DOC – nachádza sa severozápadne. Vína sú jemnejšie, hladké, majú ovocný prejav s príjemnou tanínovou štruktúrou a aciditou.
Salento IGT - predstavuje najväčšiu oblasť produkcie vín. 85% vinohradov tvorí odroda Primitivo a 15% tvoria odrody Negroamaro, Fiano, Aglianicoy a ďalšie. Tu sa vyprodukuje až 70% z celkovej produkcie Primitiva.
Vína z tejto odrody sú známe pre svoju šťavnatú vôňu lesných plodov doplnené o arómu sladkej vanilky s lahodnou džemovou chuťou po prezretom ovocí doplnené o tóny ovocnú vôňu zrelých čerešní, čučoriedok, černíc a malín doplnenou tónmi sladkého drievka a orientálneho korenia. Chuť je plná až robustná s mäkkou tanínovou štruktúrou a termickým charakterom toastu. Elegantnejší štýl vín si najlepšie vychutnáte v kombinácií so zrejúcimi syrmi alebo cestovinami so smotanovou omáčkou, grilovanou alebo pečenou zverinou. Víno podávajte pri teplote 18-20 °C. Spojenie s gastronómiou závisí od štýlu Primitiva, ľahší typ je výborným partnerom pre pečené jahňacie mäso so šošovicovým šalátom, ku grilovanej panenke s baklažánom a cuketou. Dusené hovädzie mäso so zeleninou alebo divina sa snúbi s plnším štýlom Primitiva. Sladká verzia Primitiva je výborná k dezertom z horko mliečnej čokolády.