- Úvod
- Dezertné víno
- Portské víno
Portské víno
PORTSKÉ VÍNO - DRUHY
Základným rozlišovacím znakom portského vína je miesto zrenia - sud alebo fľaša (nerezový tank).
Na tomto základe je možné rozlíšiť niekoľko druhov portského vína:
Porto Tawny - najdôležitejší druh zrejúci v sudoch 8 až 12 rokov a pred plnením do fliaš sa filtruje. Je zmesou niekoľkých ročníkov, ktoré sa vyznačujú rôznym stupňom zrelosti, vôní a intenzity farby. Veľmi dôležitá je v prípade tohto typu portského kvalita prvého zberu, tzv. materská zmes, ktorá zachováva kvalitu a špecifickú chuť každej formy pri zmiešaní s mladšími ročníkmi. Skladuje sa vo veľkých dubových kadiach, kde víno pomaly oxiduje. Po pár rokoch sa víno prelieva do menších sudov s objemom 500-600 litrov, v ktorých víno získava vône a chute a skladuje sa v sudoch 3 roky.
Tawny Reserva - zreje v sudoch minimálne 7 rokov, má oveľa lepšiu, komplexnejšiu a vyzretejšiu chuť.
Tawny 10 Years Old
Tawny 20 Years Old
Tawny 30 Years Old
Tawny 40 Years Old
Vrchol predstavuje Tawny s označením veku (tzv. Indicação de Idade) - je k dostaniu v štyroch typoch: 10-ročné, 20-ročné, 30-ročné a 40-ročné. Každý ďalší ročník má stále menej ovocnú arómu v prospech výraznejšej arómy sušeného a kandovaného ovocia, korenistých tónov, vanilky, ...
Tawny Colheita – jedná sa o ročníkový druh vína s označením dátumu zberu. Zreje v drevených sudoch 3-6 rokov, potom sa nalieva do sklenených demižónov, kde zreje ďalšie roky.
Porto Ruby - jedná sa o druh portského vína, ktorá zreje vo fľašiach.
Vzniká miešaním vín starých aspoň jeden rok vo veľkých kadiach alebo tankoch z cementu alebo nerezovej ocele. Po 3-6 rokoch zrenia sa stáča do fliaš bez filtrácie. Je najobľúbenejším druhom portského, vyznačujúci sa sviežosťou, sladkosťou a ovocnou vôňou. Určené na rýchlu spotrebu.
Ruby Reserva - druh portského Ruby získaného mixovaním rôznych ročníkov (väčšinou 5 alebo 7 rokov starých), ktorý sa vyznačuje lepšou kvalitou.
Porto LBV Late Bottled Vintage (LBV) - druh špičkového portského vína. Porto LBV sa vyrába z najlepšieho červeného hrozna z jediného zberu. Najprv zreje v sudoch po dobu 4-6 rokov a potom sa plní do fliaš. Víno LBV je možné fľašovať filtrované aj nefiltrované. Porto LBV sa vyznačuje hlbokou, tmavo rubínovou farbou a výraznou vôňou červeného ovocia a čokolády.
Vintage Port (VP) - to je najlepšie a najprestížnejšie druh portského vína. Vyrába sa z jedného veľmi dobrého ročníka vysokej kvality a najlepších chuťových vlastností. Je často vlajkovou loďou danej vinice a je veľmi dôležité pre povesť danej vinice. Vintage Port nezreje v sudoch dlho a musí byť fľašované medzi 1. júlom druhého roku po zbere a 30. júnom tretieho roku. Je to víno dlhoveké, tj s vekom klesá hladina alkoholu a cukru vo víne, prehlbuje sa jeho buket a chuť. Ide o deklarované víno, čo znamená, že výrobca sám zisťuje kvalitu ročníka a nahlási ju Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, teda inštitúciu zodpovednú za reguláciu certifikácie a výroby portského vína.
Vinho do Porto Branco je biele portské. Vyznačuje sa zlatistou farbou a kvetinovou arómou. V závislosti od toho, ako sa vyrába, má toto portské rôzne úrovne sladkosti – od veľmi sladkej po suchú: Leve Seco - mierne suché biele portské, zrejúce v dubových sudoch 5-10 rokov, má cca 16,5% alkoholu. Lagrima – najsladší druh bieleho portského, zrejúci v sudoch až 5 rokov. Dokonale sa hodí k toniku.
HISTÓRIA PORTSKÉHO VÍNA ALEBO AKO SLAVNÉ VÍNO VZNIKLO?
Podľa tradície a legendy vzniklo portské víno náhodou. Angličania, ktorí boli vo vojne s Francúzskom, boli v určitom okamihu odrezaní od francúzskych vín a preto začali hľadať nové zásobovacie trhy. Anglickí obchodníci tak zamerali svoju pozornosť na portugalský trh, konkrétne do Porta.
Pri prevoze vín do Anglicka však dochádzalo k častému skazeniu týchto vín - aby sa tomu zabránilo, bol do sudov na víno pridávaný vysoko odolný vínny destilát s obsahom alkoholu cca 70-80%, ktorý bol tiež dovážaný. Ako sa ukázalo, fortifikované víno dokázalo nielen ľahko prežiť plavbu na lodiach do Anglicka, ale získalo navyše ďalšiu hlbšiu arómu a silu. Zrodilo sa tak slávne portské víno.