- Úvod
- Bezhistamínové víno
Bezhistamínové víno
Bezhistamínové víno
Histamín sa dostáva do tela príjmom potravín, ktoré ho obsahujú. Nadbytočný je odbúravaný z tela u zdravých jedincov bez problémov, existuje však skupina ľudí, ktorí trpia histamínovou intoleranciou, najčastejšie sa prejavujúcou začervenaním pokožky, svrbením, vyrážkou, opuchmi, ale aj bolesťami hlavy, búšením srdca a zmenami krvného tlaku.
Čo sa vína týka tak každé obsahuje histamín prirodzene, nakoľko vzniká počas macerácie a kvasenia pričom platí čím dlhšie je víno v kontakte s kvasinkami, tým vyššiu hladinu histamínu obsahuje. Správnym výberom vína môžete jeho príjem minimalizovať a nebáť sa nežiadúcich následkov. Bezhistamínové vína musia obsahovať menej ako 1mg/l. Vína v tejto kategórii však zväčša obsahujú oveľa menej ako 0.50 mg/l. Aby sme však boli presní a korektní víno bez histamínu neexistuje, existuje len víno s nízkou hladinou histamínu, pre správnosť veci by sa táto kategória mala nazývať „nízkohistamínové vína“.