- Úvod
- Šumivé víno
- Prosecco
Kvalitné Prosecco
Prosecco je svetoznáme talianske šumivé víno vyrábané v kopcovitom regióne Veneto a Friuli, ktorý leží severne od rieky Piave, medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene. Niekoľko kilometrov severozápadne od talianskych Benátok.
Prosecco
Ročne se vyrobí takmer 300 miliónov fliaš šumivého vína, buď Prosecco DOC, alebo vyššie klasifikovaného Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene, ktoré od roku 2009 nesie označenie pôvodu DOCG. V súčasnosti je Prosecco chránené označením pôvodu pre šumivé vína kolkom cez korkový uzáver označením DOC - Denominazione di Origine Controllata (kontrolované označenie pôvodu) alebo DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (kontrolované označenie pôvodu a kvality).
Prosecco sa vyrába výlučne z odrody hrozna Glera, pričom prídavok iných odrôd nesmie tvoriť viac ako 15 % celkového obsahu. Je to víno, ktoré môže byť tiché (veľmi zriedkovo), mierne perlivé – Frizzante – alebo šumivé – Spumante. Vyrába sa v deviatich provinciách regiónu Veneto a Friuli Venezia Giulia. Okrem toho sa ešte v prísnejšie vymedzenej zóne v blízkosti Valdobbiadene vyrába Prosecco Cartizze a Superiore di Cartizze DOCG, , ktoré spĺňa najprísnejšie kritériá aj z hľadiska produkovaného množstva a predstavuje absolútnu špičku Prosecca. Prosecco Spumante prechádza dlhým výrobným procesom. Do základného vína Glera sa pridávajú kvasinky a cukor, proces prebieha v tlakových nádobách. Víno v nádobách zostáva najmenej 30 dní. Počas tejto doby prispievajú kvasinky a cukor k tvorbe oxidu uhličitého. Ide o takzvanú metódu Charmat. Je to sekundárne kvasenie, ktoré neprebieha vo fľaši ako pri tradičnej metóde výroby šampanského, ale v nádrži z nehrdzavejúcej ocele. Prosecco z tejto výrobnej metódy sa môže nazývať šumivé víno. Prosecco spumante – má výrazné a dlhotrvajúce perlenie, elegantné a jemné bublinky, klasické uzavretie sektu, tlak vo fľaši minimálne 3,5 baru. V Slovenskej republike sa z tohto druhu vína odvádza daň zo šumivých vín. Prosecco Frizzante sa vyrába tak, že sa eliminuje množstvo cukru a kvasiniek. Frizzante rýchlo stráca bublinky a má ich hrubšie, väčšie a menej elegantné. Okrem toho v Proseccu Frizzante môže byť aj bez bližšieho uvedenia 15 % iných odrôd ako Glera. Typické balenie je v tenkostennej fľaši, so skrutkovacím uzáverom alebo jednoduchým korkovým uzáverom so špagátom, ktorý sa klasicky označuje Tapo spago. Tlak vo fľaši nesmie presiahnuť 2,5 baru. V Slovenskej republike sa z tohto vína neodvádza daň zo šumivých vín.
Prosecco sa delí aj podľa obsahu zvyškového cukru.
- Extra Brut
- Brut
- Extra Dry
- Dry
Prosecco je vhodné ako aperitív, ako spoločník k ľahkým dezertom, zmrzlinovým špecialitám a mladým syrom. Hodí sa k sushi, morským plodom, rybám, hydine, rizotu, polente alebo cestovinám.
Originálny pohár na prosecco. Je iný ako tzv. flauta na sekt alebo šampanské, predovšetkým svojim širším tvarom, ktorý umožňuje vychutnať si prosecco oveľa intenzívnejšie.