Na včerajšom slávnostnom vyhodnotení TREND top reštaurácií, hotelov a penziónov na rok 2011, ktoré týždenník TREND usporiadal v novom hoteli Holiday Inn v Trnave, ocenili aj desiatich slovenských somelierov pôsobiacich v reštauračných podnikoch. Aktuálnu elitnú desiatku tvoria Dominik Baránek a Rastislav Šuták z Kempinski Hotel River Park v Bratislave, Barbora Dolinajová a Peter Kecskes z Elesko Modra, Ladislav Hošovský z Wellness Hotela Borovica, Štrbské Pleso, Eduard Hybler z Hotela Hills, Stará Lesná, Jean Daniel Laleau z Brasserie La Marine, Bratislava, Andrej Lúčny z Erdodyho paláca Bratislava, Juraj Mašan z reštaurácie UFO, Bratislava a Ivan Radocha z Hotela Apollo, Bratislava.

Zaujímavosťou tohtoročného vyhlásenia výsledkov bolo, že organizátori po prvý raz udelili titul Reštaurácia Pána Šéfkuchára, a to najvyššie hodnotenému podniku podľa rebríčkov TRENDU,  kde je šéfkuchár zároveň majiteľom alebo spolumajiteľom. Prvý takýto titul získal šéfkuchár Peter Ďurčo a jeho Top Restaurant v Žiline. Udelenie nového titulu inicioval a cenu víťazovi odovzdal František Duroň, majiteľ obchodu s vínom Slowin Bratislava.

V publikácii Trend top reštaurácie a hotely 2011, ktorá nedávno vyšla, sú uvedené aj reštaurácie s najkvalitnejšou ponukou vín na Slovensku. Nad sto titulov v pivniciach a vinotékach majú  Chatea Belá (pri Štúrove), Hotel Bránica, Belá (pri Žiline), bratislavské podniky Al Faro (Eurovea), Alizé, Antica Toscana, Brasserie La Marine, Hotel Albrecht, Hotel Devín, Kempinski River Park, Kogo, Parcafé, UFO, penzión Galloper v Devínskej Novej Vsi, Hotel Zlatý dukát v Košiciach, Elesko a U richtára v Modre, Matyšákova Vinum Galéria Bozen v Pezinku, Hotel Kaskády na Sliači, Nostalgie v Spišskej Novej Vsi, tatranské hotely Borovica, Hills a Kempinski, zvolenský Hotel Academic a žilinská Villa Nečas. Absolútnymi rekordérmi sú bratislavský Hotel Matyšák a Erdodyho palác (reštaurácie Camouflage, Flowers a Elesko), kde ponuka prevyšuje 500 vín.