VINITERRA Carmenere Mendoza Argentína
Priatelia, dnes opäť nazrieme do môjho archívu a vínko ochutnáme západne od Slovenska... 1.p.: Carmenere 2007, červené, suché, rada Select, VINITERRA, Argentína, región Mendoza, apelácia DOC Luján de Cuyo, pôda ílovito hlinitá 2.p.: Víno je vyrobené z odrody hrozna Carmenere, je to pôvodom francúzska odroda z oblasti Bordeaux dovezená do južnej Ameriky. Kultúra dostala svoje meno od fr. carmin - jeden z najjasnejších odtieňov červenej, ktorý zafarbí listy viniča pred opadaním lístia. Odroda Carmenere sa považuje za predchodcu hrozna Bordeaux - Cabernet Sauvignon a Merlot. Obe odrody neboli v tomto regióne populárne až do polovice 18. storočia. Väčšina vín bola vyrobená z Carmenere a Cabernet Franc. V Európe je táto odroda skoro vymretá, avšak v južnej Amerike sa výrazne podieľa na trhu s vínom. Ešte pred fyloxérovou pliagou, v roku 1850, sa podarilo vyviesť niekoľko štepov carménere do Čile. Vtedy ešte nik netušil, že odroda bude raz hviezdou práve v apeláciách Južnej Ameriky. 3.p.: Výrobe vína sa vinárstvo Viniterra venuje od roku 1997 v Mendoze v provincii Luján de Cuyo na úpätí Ánd, ktorá je známa v celom svete ako kolíska Malbecu. Vo svojom portfóliu okrem spomínaných odrôd, spracovávajú Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot. Z bielych je to Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot gris a Torrontés. Ročne produkujú 1 200 000 litrov vína, pričom ich kapacity sú viac ako 3, 5 milióna litrov. Koľko majú vlastných viníc sa mi nepodarilo zistiť, ale asi nejaké majú, pretože toto vínko je deklarované "ako vyrobené z ich vlastných viníc". Značku Viniterra som si obľúbil pred viac ako desiatimi rokmi a vínka od nich som nakupoval cez https://www.slowin.sk/. V čase, keď som pripravoval tento článok som ale zistil, že webové stránky vinárstva sú nedostupné, Google maps vykazuje vinárstvo ako dlhodobo zatvorené a posledný dohľadateľný distribuovaný ročník vín je 2018. Pokúšal som sa niekoľko hodín "vygúgliť" čo sa deje, ale nič konkrétne som sa nedozvedel. Dúfam, že sa nestali ďaľšou vinárskou obeťou korony. 😔 4.p.: Konkrétne toto vínko som kúpil na jeseň v roku 2016, teda už ako 9-ročné, v akcii spomínaného internetového predajcu https://www.slowin.sk/. Víno pôvodne stálo okolo 16€ a ja som ho kúpil za polovicu 🥳 Okrem zaujímavej ceny ma lákala odroda, ktorú som si veľmi obľúbil, hlavne v súvislosti s výrobcami z "nového sveta" a aj to, že ročník 2007 vín z Mendozy bol všeobecne hodnotený ako excelentný. Kúpil som ho celý kartón a postupne prekoštovával a niečo i daroval. Táto konkrétna fľaška, okrem toho, že prišla pred mnohými rokmi až z Argentíny, ešte v mojom archíve ležala 5 rokov, nakoniec absolvovala s nami náročnú cestu autobusom do Prahy v batožinovom priestore, počas jedného z najteplejších dní v roku. Je zelenej farby typu bordeaux, uzáver celokorok s kovovou záklopkou. Obsah alkoholu je 14,5 %. Hrozno bolo vypestované v jednej z najvyššie položených viníc, v nadmorskej výške 1020 m.n.m. 6.p.: O senzorických vlastnostiach vína etiketa mlčí, preto sa dnes realizujem len ja. Po dekantácii zostal vo fľaši poriadny sediment z vínneho kameňa, čo svedčí o jeho veku, ale mnohí by konštatovali, že aj o dobrej kvalite použitého materiálu a technológií. Farba je tmavo rubínová, na menisku a pri rozprestretí po stenách pohára naberá bordovo tehlový nádych, vo vôni sú v prvom momente cítiť ríbezle až ríbezľový list, postupne ostružiny a jemné tóny petrichoru, chuť je tiež výrazne casisová, po chvíli malinová s jemnou vanilkovou linkou, taníny sú pevné a výrazne, ale bez rušivých hrán, stále prítomná svieža kyselinka, dreveno sladkastá dlhá dochuť s kokosovými tónmi, úplne na konci sušené ovocie a kakao. Samozrejme som spomenul len tie najvýraznejšie vnemy, pretože víno je plné rôzneho červeného a tmavého bobuľového a kôstkovicového ovocia a rôznych empireumatických stôp, s ktorými sa treba pohrať. Vínko pôsobí príjemne sladkasto, čo môže spôsobovať aj vyšší alkohol a teplota, ale určite nie fádne alebo unavene a pripomína vína južanského typu s perfektne zapracovaným zrením v dreve. Priznám sa, že som bol milo prekvapený z celkového dojmu vína, aj keď roky tvrdím, že zlé carmenere som ešte nepil (vrátane ani nie 3-Eurových záležitostí z Čile😛), ale obával som sa slabšieho výsledku z dvoch dôvodov: Prvým bola už spomínaná strastiplná cesta, ktorú vínko muselo absolvovať a následná veľmi krátka dekantácia a rozdýchanie, druhým bola skúsenosť asi z pred dvoch rokov, kedy som pri ochutnaní tohto vína z môjho archívu konštatoval, že už je po zenite a treba ho rýchlo vypiť🤓, takže evidentne som sa mýlil, čím to bolo, nebudem skúmať. Každopádne víno je na vrchole a ešte nejaké tie roky bude, čo si môžem potvrdiť napr. o rok, ešte jedným exemplárom v archíve. 7.p.: S vínkom sme spojili grilovačku (alebo naopak 😁) u našej hostiteľky Andrea Kalašová. Podávali sme ho s grilovanými syrmi, hamburgermi, hovädzím steakom, cuketou a lososom, s gréckym šalátom a dresingom.