Chianti Il Grigio Riserva San Felice Toskánsko
Parádny víkend želám, priatelia, dnes opať jedno červené z produkcie talianskeho Toskánska, vypité na domku na Horehroní 😉 Vopred sa ospravedlňujem za dĺžku článku a dúfam, že neodPadnete od únavy pri jeho čítaní, ale odmenou vám určite budú jednoducho zhrnuté poznatky o jednom z najkrajších vinárskych regiónov na svete 😎 1.p.: Il Grigio da San Felice 2008, Chianti Classico Riserva DOCG, červené suché, San Felice Castelnuovo Berardenga - Siena, Taliansko, oblasť Toskánsko, región Chianti Classico, 350-400 m.n.m, pôda bohatá na hrubý materiál, väčšinou vápenec a hlina, podložie pieskovcová skala 2.p.: Z odrody Sangiovese, sa nevyrába len nedávno opisované Brunello, ale azda ešte známejšie Chianti, v tomto prípade Chianti Classico. Keď som túto odrodu naposledy spomínal, uviedol som, že má dva základne klony- Sangiovese Grosso a Piccolo, avšak Grosso má aj napríklad dva významné podklony ako je Brunello z Montalcina či Prugnolo gentile z Montepulciana. Najznámejší podklon Piccola je Morellino zo Scansana. 3.p.: Pestovaniu viniča a výrobe vína sa v okolí San Felice venujú ľudia už tisícročia. San Felice je stredoveká toskánska dedinka uhniezdená medzi kopcami Chianti Classico neďaleko Sieny a Montalcina. Panstvo od roku 1700 do roku 1968 vlastnila rodina Grisaldi del Taja. V roku 1981 panstvo získalo spoločnosť Tenuta Campogiovanni v Montalcine (65 ha) a nedávno aj pätnásť hektárov Bolgheri, kde založili značku Bell’Aja. Dnes je prestížne vinárstvo vedené kreatívnymi, inovatívnymi talentami, ktorí od začiatku robili skvelé vína, vrátane prvého Supertoskánca vyrobeného v Chianti Classico -Vigorello. Celková rozloha vinárstva je 700 hektárov, z toho 188 hektárov je vysadených viničom. Priemerná ročná produkcia je 1,2 milióna fliaš vína vyrobeného výhradne z ich vlastného hrozna. Princíp trvalej udržateľnosti sa v ich hospodárení odráža hlavne v boji proti erózii pôdy udržiavaním terás a neustálou analýzou variácií flóry a mikrofauny. Vinice sú obhospodarované podľa metód precízneho vinohradníctva, ktoré umožňujú ad hoc ošetrenie pre každú rastlinu tak, aby sa minimalizoval dopad na životné prostredie a maximalizovala kvalita produktov. Veľkú pozornosť venujú aj biodiverzite vínnej révy, preto v experimentálnom Vitiariu (1,6 ha) vyše 30 rokov pestujú a študujú v spolupráci s florentskou univerzitou asi 270 druhov viniča, sčasti s cieľom určiť, aký prínos môžu mať pre nich, a sčasti zabrániť ich vyhynutiu či zániku. Odrodová skladba je zastúpená predovšetkým Sangiovese - 85 %, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Chardonnay a Vermentino. Na pozemku je vysadených aj 15 tisíc olivovníkov. Vínka vyrábajú v šiestich líniach: Premium Line, Il Grigio Line, San Felice Line, Campogiovanni Line, Bell’Aja Line a Limited Edition. Grappa z Brunella je samozrejmosťou. Z množstva medzinárodných úspechov iba spomeniem, že ich Brunello bolo v rokoch 1990, 2006 a 2012 zaradené medzi „Top 100“ vín elitného rebríčka Wine Spectator. Ak sa chcete pokochať pohľadom na krásy vinárstva a krajiny, skuknite toto krátke videjko: https://bit.ly/3TANVRw 4.p.: Vínko som kúpil v apríli 2015 na ešope https://www.slowin.sk/ , na základe skúsenosti, ktoré som už s touto značkou niekoľko rokov mal, hlavne mi chutil ich už spomínaný supertoskánec Vigorello, no a v neposlednom rade pomohla aj 50 percentná zľava 😆 Oblasť Chianti Classico, zahŕňajúca 7000 hektárov viníc medzi Florenciou a Sienou, je jednou z najznámejších na svete. Hranice oblasti výroby vína boli definované už v roku 1716 na základe ediktu vydaného Cosimom III de’ Medici. Symbolom vín vyrábaných v tejto oblasti je známy „Čierny kohút“. Od roku 1996 sa Chianti Classico už nepovažuje za podzónu Chianti. Mnohé "clasiká" sa dnes vyrábajú zo 100% Sangiovese, ale môžu obsahovať až 20% iných schválených odrôd pestovaných v rámci hraníc Classico. Dnešná rezerva je vyrobená z najlepšieho hrozna z viníc Chianti Classico, predstavuje dokonalú zmes tradičného a moderného. Fermentovala na šupkách počas 18-20 dní, nasledovala jablčno-mliečna fermentácia v nereze. 80% šarže sa nechalo vyzrieť v sudoch zo slavónskeho dubu (60/90 hl) 24 mesiacov, zvyšných 20% sa nechalo vyzrieť vo francúzskych dubových sudoch s objemom 225 litrov. Nakoniec ročné zrenie vo fľaši. Je v zelenej bordeaux fľaši s typickou etiketou, ktorá nesie Tizianov slávny portrét stredovekého rytiera v brnení. Uzatvorená je celokorkom s plastovou záklopkou. Obsah alkoholu je 13,5%, zvyškový cukor 2 g/l, kyseliny počítam okolo 5,5 g/l. Cena bola v ešope pôvodne 25 €, ja som kúpil za polovicu, ale v Taliansku sa dá toto parádne vínko kúpiť aj v retaile. Osobne som tam kupoval v Coop-e iný ročník za necelých 12 Evri 🤓 Najvýraznejšie hodnotenie dosiahlo dnešné vínko od Decanteru v roku 2012, a to 18/20, čo zodpovedá zhruba 92 bodom stobodovej stupnice. 6.p.: O tom, čo o jeho zrakovo čuchovo chuťových vlastnostiach hovorí etiketa, neviem, pretože som si ju zabudol zozadu odfotiť. 🥲 Predpokladám však, že nič, ako to už býva u týchto významných vín zvykom. Toto o ňom povedal známy vínny kritik Andreas Larsson v roku 2012: Tmavo rubínové, pomerne viskózna štruktúra; príťažlivo parfumovaná vôňa marhule, tmavšieho ovocia, slivky, čiernych ríbezlí a čerešní. Chuť je plná a zaoblená s atraktívne integrovanou kyselinkou, zrelým tanínom, šťavnatým tmavým ovocím a dlhým, teplým záverom. (90 bodov) Samozrejme ja po desiatich rokoch doplním, že farba sedí, len na menisku je už vyzreto tehlová. Vôňa je ostružinovo ríbezľová, zostal i kúsok slivky. Chuť je casisová, trochu trnky a čierneho čaju, drobné červené ovocie a kôstkovice, smotanový dojem. Vínko je už pekne jemné, taníny sladkasté, kyseliny zaoblené, proste uprataný mok na vrchole. Pri ochutnávke medzi dvoma brunelami pôsobilo trošku skromne, ale vo svojej kategórii a v pomere k cene je to významný hráč, ktorý nikdy nesklame. Ak ho náhodou máte, určite ho vypite. Aj odborníci ho odporúčajú vypiť do roku 2023. Už sa teším na ročník 2015, ktorý som si priniesol z Toskánska a podľa kritikov patril k jedným z najlepších (97 bodov na Decanteri).😲 7.p.: S vínkom sme zobkali zrejúci Cheddar 😋