Haut Médoc A.O.P. Le Haut - Médoc de Mauvesin Barton

- Kompletné špecifikácie
- Hodnotenie 0
- Haut Médoc A.O.P. Le Haut - Médoc de Mauvesin BartonSkladom13,99 EUR11,66 EUR bez DPH
Haut Médoc A.O.P. Le Haut - Médoc de Mauvesin Barton
Toto víno ročníka 2012 je práve na vrchole fľašového vývoja. Vrelo odporúčam ochutnať ho v roku 2023-2024. Ing. František Duroň
Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%
Vzhľad: Víno má hlbokú rubínovú farbu s výrazným impozantným tehlovitým odtieňom. Lesk je stredne vysoký a viskozita je bohatá.
Vôňa: Priamy aromatický výraz je delikátny, elegantný, buketný a úprimný. Je zostavený z ušľachtilých tónov tmavého lesného ovocia, sprevádzaný notami jesenného lesa, živočíšnymi vôňami podhubia a ušľachtilej kože.
Chuť: Výraz vína v ústach je štedrý, harmonický, stále pôvabne a ovocne svieži. Elegantné triesloviny zostávajú pevné, štruktúra vína je presná, trvanie chuťového pocitu je dlhé. Ústnej aróme, v súčasnosti ešte z časti uzavretej, dominuje tón višne v čokoláde.
Záver: Víno vychutnávajte pri teplote 17–18 (19)°C. Ideálne sprevádza grilované, alebo pečené hovädzie rebro, grilovanú hovädziu roštenku (bez omáčky), alebo pečeného bažanta s kúskami čiernej hľuzovky.
Vznik panstva Château Mauvesin sa datuje pred viac ako 500 rokmi, keď bol zámok prvýkrát postavený ako hospodárska pevnosť, odvtedy veľakrát zmenil majiteľa, než ho kúpila rodina Sartorius-Barton, ktorá si Barton pridala k svojmu menu.
Lilian Barton-Sartorius a jej manžel Michel, pochádzajúci z rodiny vinárov a obchodníkov, sa v roku 2011 zamilovali do kúzla tohto miesta a rozhodli sa, že toto bude doména, kde bude rodinný odkaz pokračovať. Do prevádzky sa zapojili deti Lilian a Michel, dnes už 10. generácia bartonských vinárov, a je to plnohodnotný rodinný podnik.
Vinice Chateau Mauvesin Bartons majú priemerný vek 35 rokov, čo znamená, že z hľadiska úrody uprednostňujú kvalitu nad kvantitou. Aby sa to zohľadnilo, parcely sa každý rok reorganizujú a v prípade potreby sa dbajú na opätovné vysádzanie viniča, aby sa zabezpečila jeho dlhovekosť. Hrozno sa fermentuje postupne v jednotlivých oceľových kadiach a potom dozrieva v dubových sudoch.
https://www.mauvesin-barton.com/fr/
Hovädzie rebrá na víne s cesnakom 🥩, Roman Paulus.
https://www.youtube.com/watch?v=5iilJrj0b-c