- Úvod
- Poháre na šampanské
Poháre na šampanské
- Novinka
Poháre na šampanské
Verte mi, že takto koncipovaný názov článku o pohároch je mi proti srsti. Však celú svoju profesionálnu kariéru vysvetľujem zákazníkom, že používanie tohto pojmu pre celú kategóriu šumivých vín je minimálne mylné. Rozdelíme si preto poháre na šumivé vína do troch kategórií.
Bežné šumivé vína vyrábané metódou Charmat, alebo ako Frizzante podávame v úzkych pohároch typu flauta. Flauty sú skvelé pre intenzívne perlenie kvôli malej ploche. Ich tvar spĺňa predpoklad nerušeného pozorovania stúpajúcich bubliniek.
Pohár na Prosecco spumante má iný tvar skôr podobný tulipánu, v strede širší s miernym zúžením v ústach. Širší kalich v tvare tulipánu dodáva vínu jemnejšiu chuť v porovnaní s ostrejšou flautou.
Ak teda hľadáme poháre vyslovene na šumivé vína pochádzajúce z apelácie Champagne, ktoré sú aromaticky bohaté s dlhotrvajúcim jemným perlením, tak prekvapivo vôbec nie sú vhodné úzke poháre tvaru flauty. V týchto pohároch je totiž veľká hĺbka vína s malou povrchovou plochou, čím sa s perlením neuvoľňujú bohaté aromatické zlúčeniny dostatočne.
Pri najlepších šumivých vínach vyrobených klasickou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši /Champagne, Crémant, Franciacorta/ sa tvar pohára na šumivé víno skôr podobá pohárom na biele vína. Ten umožňuje prístup vzduchu na otvorenie jemných nuáns.