Logo
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  1. Úvod
  2. Články o vínach
Chianti Il Grigio Riserva San Felice Toskánsko

Parádny víkend želám, priatelia, dnes opať jedno červené z produkcie talianskeho Toskánska, vypité na domku na Horehroní 😉 Vopred sa ospravedlňujem za dĺžku článku a dúfam, že neodPadnete od únavy pri jeho čítaní, ale odmenou vám určite budú jednoducho zhrnuté poznatky o jednom z najkrajších vinárskych regiónov na svete 😎 1.p.: Il Grigio da San Felice 2008, Chianti Classico Riserva DOCG, červené suché, San Felice Castelnuovo Berardenga - Siena, Taliansko, oblasť Toskánsko, región Chianti Classico, 350-400 m.n.m, pôda bohatá na hrubý materiál, väčšinou vápenec a hlina, podložie pieskovcová skala 2.p.: Z odrody Sangiovese, sa nevyrába len nedávno opisované Brunello, ale azda ešte známejšie Chianti, v tomto prípade Chianti Classico. Keď som túto odrodu naposledy spomínal, uviedol som, že má dva základne klony- Sangiovese Grosso a Piccolo, avšak Grosso má aj napríklad dva významné podklony ako je Brunello z Montalcina či Prugnolo gentile z Montepulciana. Najznámejší podklon Piccola je Morellino zo Scansana. 3.p.: Pestovaniu viniča a výrobe vína sa v okolí San Felice venujú ľudia už tisícročia. San Felice je stredoveká toskánska dedinka uhniezdená medzi kopcami Chianti Classico neďaleko Sieny a Montalcina. Panstvo od roku 1700 do roku 1968 vlastnila rodina Grisaldi del Taja. V roku 1981 panstvo získalo spoločnosť Tenuta Campogiovanni v Montalcine (65 ha) a nedávno aj pätnásť hektárov Bolgheri, kde založili značku Bell’Aja. Dnes je prestížne vinárstvo vedené kreatívnymi, inovatívnymi talentami, ktorí od začiatku robili skvelé vína, vrátane prvého Supertoskánca vyrobeného v Chianti Classico -Vigorello. Celková rozloha vinárstva je 700 hektárov, z toho 188 hektárov je vysadených viničom. Priemerná ročná produkcia je 1,2 milióna fliaš vína vyrobeného výhradne z ich vlastného hrozna. Princíp trvalej udržateľnosti sa v ich hospodárení odráža hlavne v boji proti erózii pôdy udržiavaním terás a neustálou analýzou variácií flóry a mikrofauny. Vinice sú obhospodarované podľa metód precízneho vinohradníctva, ktoré umožňujú ad hoc ošetrenie pre každú rastlinu tak, aby sa minimalizoval dopad na životné prostredie a maximalizovala kvalita produktov. Veľkú pozornosť venujú aj biodiverzite vínnej révy, preto v experimentálnom Vitiariu (1,6 ha) vyše 30 rokov pestujú a študujú v spolupráci s florentskou univerzitou asi 270 druhov viniča, sčasti s cieľom určiť, aký prínos môžu mať pre nich, a sčasti zabrániť ich vyhynutiu či zániku. Odrodová skladba je zastúpená predovšetkým Sangiovese - 85 %, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Chardonnay a Vermentino. Na pozemku je vysadených aj 15 tisíc olivovníkov. Vínka vyrábajú v šiestich líniach: Premium Line, Il Grigio Line, San Felice Line, Campogiovanni Line, Bell’Aja Line a Limited Edition. Grappa z Brunella je samozrejmosťou. Z množstva medzinárodných úspechov iba spomeniem, že ich Brunello bolo v rokoch 1990, 2006 a 2012 zaradené medzi „Top 100“ vín elitného rebríčka Wine Spectator. Ak sa chcete pokochať pohľadom na krásy vinárstva a krajiny, skuknite toto krátke videjko: https://bit.ly/3TANVRw 4.p.: Vínko som kúpil v apríli 2015 na ešope https://www.slowin.sk/ , na základe skúsenosti, ktoré som už s touto značkou niekoľko rokov mal, hlavne mi chutil ich už spomínaný supertoskánec Vigorello, no a v neposlednom rade pomohla aj 50 percentná zľava 😆 Oblasť Chianti Classico, zahŕňajúca 7000 hektárov viníc medzi Florenciou a Sienou, je jednou z najznámejších na svete. Hranice oblasti výroby vína boli definované už v roku 1716 na základe ediktu vydaného Cosimom III de’ Medici. Symbolom vín vyrábaných v tejto oblasti je známy „Čierny kohút“. Od roku 1996 sa Chianti Classico už nepovažuje za podzónu Chianti. Mnohé "clasiká" sa dnes vyrábajú zo 100% Sangiovese, ale môžu obsahovať až 20% iných schválených odrôd pestovaných v rámci hraníc Classico. Dnešná rezerva je vyrobená z najlepšieho hrozna z viníc Chianti Classico, predstavuje dokonalú zmes tradičného a moderného. Fermentovala na šupkách počas 18-20 dní, nasledovala jablčno-mliečna fermentácia v nereze. 80% šarže sa nechalo vyzrieť v sudoch zo slavónskeho dubu (60/90 hl) 24 mesiacov, zvyšných 20% sa nechalo vyzrieť vo francúzskych dubových sudoch s objemom 225 litrov. Nakoniec ročné zrenie vo fľaši. Je v zelenej bordeaux fľaši s typickou etiketou, ktorá nesie Tizianov slávny portrét stredovekého rytiera v brnení. Uzatvorená je celokorkom s plastovou záklopkou. Obsah alkoholu je 13,5%, zvyškový cukor 2 g/l, kyseliny počítam okolo 5,5 g/l. Cena bola v ešope pôvodne 25 €, ja som kúpil za polovicu, ale v Taliansku sa dá toto parádne vínko kúpiť aj v retaile. Osobne som tam kupoval v Coop-e iný ročník za necelých 12 Evri 🤓 Najvýraznejšie hodnotenie dosiahlo dnešné vínko od Decanteru v roku 2012, a to 18/20, čo zodpovedá zhruba 92 bodom stobodovej stupnice. 6.p.: O tom, čo o jeho zrakovo čuchovo chuťových vlastnostiach hovorí etiketa, neviem, pretože som si ju zabudol zozadu odfotiť. 🥲 Predpokladám však, že nič, ako to už býva u týchto významných vín zvykom. Toto o ňom povedal známy vínny kritik Andreas Larsson v roku 2012: Tmavo rubínové, pomerne viskózna štruktúra; príťažlivo parfumovaná vôňa marhule, tmavšieho ovocia, slivky, čiernych ríbezlí a čerešní. Chuť je plná a zaoblená s atraktívne integrovanou kyselinkou, zrelým tanínom, šťavnatým tmavým ovocím a dlhým, teplým záverom. (90 bodov) Samozrejme ja po desiatich rokoch doplním, že farba sedí, len na menisku je už vyzreto tehlová. Vôňa je ostružinovo ríbezľová, zostal i kúsok slivky. Chuť je casisová, trochu trnky a čierneho čaju, drobné červené ovocie a kôstkovice, smotanový dojem. Vínko je už pekne jemné, taníny sladkasté, kyseliny zaoblené, proste uprataný mok na vrchole. Pri ochutnávke medzi dvoma brunelami pôsobilo trošku skromne, ale vo svojej kategórii a v pomere k cene je to významný hráč, ktorý nikdy nesklame. Ak ho náhodou máte, určite ho vypite. Aj odborníci ho odporúčajú vypiť do roku 2023. Už sa teším na ročník 2015, ktorý som si priniesol z Toskánska a podľa kritikov patril k jedným z najlepších (97 bodov na Decanteri).😲 7.p.: S vínkom sme zobkali zrejúci Cheddar 😋

Viniterra Select Carmenére Mendoza Argentína
Priatelia, dnes opäť nazrieme do môjho archívu a vínko ochutnáme záPadne od Slovenska... 1.p.: Carmenere 2007, červené, suché, rada Select, VINITERRA, Argentína, región Mendoza, apelácia DOC Luján de Cuyo, pôda ílovito hlinitá 2.p.: Víno je vyrobené z odrody hrozna Carmenere, je to pôvodom francúzska odroda z oblasti Bordeaux dovezená do južnej Ameriky. Kultúra dostala svoje meno od fr. carmin - jeden z najjasnejších odtieňov červenej, ktorý zafarbí listy viniča pred opadaním lístia. Odroda Carmenere sa považuje za predchodcu hrozna Bordeaux - Cabernet Sauvignon a Merlot. Obe odrody neboli v tomto regióne populárne až do polovice 18. storočia. Väčšina vín bola vyrobená z Carmenere a Cabernet Franc. V Európe je táto odroda skoro vymretá, avšak v južnej Amerike sa výrazne podieľa na trhu s vínom. Ešte pred fyloxérovou pliagou, v roku 1850, sa podarilo vyviesť niekoľko štepov carménere do Čile. Vtedy ešte nik netušil, že odroda bude raz hviezdou práve v apeláciách Južnej Ameriky. 3.p.: Výrobe vína sa vinárstvo Viniterra venuje od roku 1997 v Mendoze v provincii Luján de Cuyo na úpätí Ánd, ktorá je známa v celom svete ako kolíska Malbecu. Vo svojom portfóliu okrem spomínaných odrôd, spracovávajú Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot. Z bielych je to Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot gris a Torrontés. Ročne produkujú 1 200 000 litrov vína, pričom ich kapacity sú viac ako 3, 5 milióna litrov. Koľko majú vlastných viníc sa mi nepodarilo zistiť, ale asi nejaké majú, pretože toto vínko je deklarované "ako vyrobené z ich vlastných viníc". Značku Viniterra som si obľúbil pred viac ako desiatimi rokmi a vínka od nich som nakupoval cez https://www.slowin.sk/. V čase, keď som pripravoval tento článok som ale zistil, že webové stránky vinárstva sú nedostupné, Google maps vykazuje vinárstvo ako dlhodobo zatvorené a posledný dohľadateľný distribuovaný ročník vín je 2018. Pokúšal som sa niekoľko hodín "vygúgliť" čo sa deje, ale nič konkrétne som sa nedozvedel. Dúfam, že sa nestali ďaľšou vinárskou obeťou korony. 😔 4.p.: Konkrétne toto vínko som kúpil na jeseň v roku 2016, teda už ako 9-ročné, v akcii spomínaného internetového predajcu https://www.slowin.sk/. Víno pôvodne stálo okolo 16€ a ja som ho kúpil za polovicu 🥳 Okrem zaujímavej ceny ma lákala odroda, ktorú som si veľmi obľúbil, hlavne v súvislosti s výrobcami z "nového sveta" a aj to, že ročník 2007 vín z Mendozy bol všeobecne hodnotený ako excelentný. Kúpil som ho celý kartón a postupne prekoštovával a niečo i daroval. Táto konkrétna fľaška, okrem toho, že prišla pred mnohými rokmi až z Argentíny, ešte v mojom archíve ležala 5 rokov, nakoniec absolvovala s nami náročnú cestu autobusom do Prahy v batožinovom priestore, počas jedného z najteplejších dní v roku. Je zelenej farby typu bordeaux, uzáver celokorok s kovovou záklopkou. Obsah alkoholu je 14,5 %. Hrozno bolo vypestované v jednej z najvyššie položených viníc, v nadmorskej výške 1020 m.n.m. 6.p.: O senzorických vlastnostiach vína etiketa mlčí, preto sa dnes realizujem len ja. Po dekantácii zostal vo fľaši poriadny sediment z vínneho kameňa, čo svedčí o jeho veku, ale mnohí by konštatovali, že aj o dobrej kvalite použitého materiálu a technológií. Farba je tmavo rubínová, na menisku a pri rozprestretí po stenách pohára naberá bordovo tehlový nádych, vo vôni sú v prvom momente cítiť ríbezle až ríbezľový list, postupne ostružiny a jemné tóny petrichoru, chuť je tiež výrazne casisová, po chvíli malinová s jemnou vanilkovou linkou, taníny sú pevné a výrazne, ale bez rušivých hrán, stále prítomná svieža kyselinka, dreveno sladkastá dlhá dochuť s kokosovými tónmi, úplne na konci sušené ovocie a kakao. Samozrejme som spomenul len tie najvýraznejšie vnemy, pretože víno je plné rôzneho červeného a tmavého bobuľového a kôstkovicového ovocia a rôznych empireumatických stôp, s ktorými sa treba pohrať. Vínko pôsobí príjemne sladkasto, čo môže spôsobovať aj vyšší alkohol a teplota, ale určite nie fádne alebo unavene a pripomína vína južanského typu s perfektne zapracovaným zrením v dreve. Priznám sa, že som bol milo prekvapený z celkového dojmu vína, aj keď roky tvrdím, že zlé carmenere som ešte nepil (vrátane ani nie 3-Eurových záležitostí z Čile😛), ale obával som sa slabšieho výsledku z dvoch dôvodov: Prvým bola už spomínaná strastiplná cesta, ktorú vínko muselo absolvovať a následná veľmi krátka dekantácia a rozdýchanie, druhým bola skúsenosť asi z pred dvoch rokov, kedy som pri ochutnaní tohto vína z môjho archívu konštatoval, že už je po zenite a treba ho rýchlo vypiť🤓, takže evidentne som sa mýlil, čím to bolo, nebudem skúmať. Každopádne víno je na vrchole a ešte nejaké tie roky bude, čo si môžem potvrdiť napr. o rok, ešte jedným exemplárom v archíve. 7.p.: S vínkom sme spojili grilovačku (alebo naopak 😁) u našej hostiteľky Andrea Kalašová. Podávali sme ho s grilovanými syrmi, hamburgermi, hovädzím steakom, cuketou a lososom, s gréckym šalátom a dresingom.

Prečo nakúpiť práve u nás?

300 000 vín skladom Klimatizovaný sklad
25 rokov na trhu Váš spoľahlivý dovozca vín
Doprava zadarmo Naše autá, naši vodiči

Romantika doma ako na vinici vďaka SLOWIN BRATISLAVA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

 
 
 
 

Spoločnosť Slowin Bratislava pôsobí na slovenskom trhu od roku 1996.

Spolupráca s renomovanými odborníkmi, súčasne s poskytovaním školení pre personál gastro zariadení, spoluorganizovaním odborných degustácií a poskytovaním poradenského servisu, je samozrejmou  službou pre našich klientov.

Naše najlepšie vína

Odborné poradenstvo
Potrebujete poradiť s výberom? Neváhajte sa opýtať
Potrebujete poradiť s výberom? Neváhajte sa opýtať
PO-PÁ mezi 9:00 - 16:00
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk